Newasco Neerlandia Rijen geschiedenis

Van zinken teil tot nieuwste technologieën

Neerlandia Textielreiniging B.V. werd officieel opgericht in 1943 door Theo Soons. Het begon allemaal aan de Korvelseweg 265 in Tilburg met een grote zinken teil, zware strijkijzers en een centrifuge. De zeep was in die tijd op de bon, maar via vrienden en bekenden wist Theo Soons wat zeepbonnen bijeen te verzamelen.

Het wasgoed werd in die tijd huis-aan-huis ingezameld.

Na de oorlog ging het beter. Er kwam meer textiel dat chemisch gereinigd moest worden. Inmiddels reden er 22 wagens van Neerlandia rond om het stoomgoed bij haar klanten op te halen. Dit had tot gevolg dat het bedrijf moest verhuizen naar een groter pand aan de Korvelseweg 174 in Tilburg.

In 1961 overlijdt Theo Soons. Inmiddels zijn er 40 mensen in dienst. Mevrouw Soons besluit om het bedrijf voort te zetten met (uiteindelijk) twee zonen.

Wanneer in 1971 de wasmachine zijn intrede doet in de huishoudens, verandert daarmee het consumentengedrag en loopt de hoeveelheid was- en stoomgoed terug. De directie van Neerlandia had dit al voorzien en had hierop tijdig ingespeeld. Het bedrijf begint met het reconditioneren van confectie dat vanuit het verre oosten wordt ingevoerd. Door de enorme groei die het bedrijf doormaakte, werd besloten het bedrijf in 1978 te verhuizen naar de Jellinghausstraat op industrieterrein Kraaiven in Tilburg.

Toen de confectie minder werd, is Neerlandia zich gaan richten op wasserij activiteiten. Met de moderne technieken van toen, floreerde het bedrijf verder. Inmiddels is de directie overgenomen door de twee broers en is het team versterkt in 1989 door een zoon en dochter van één van de directieleden.

In augustus 2008 werd Neerlandia verrast door een brand. Hierdoor ging het complete bedrijfspand inclusief machines aan de Jellinghausstraat verloren. Vanaf dat moment gaat alles in een stroomversnelling. Begin 2009 vindt er een directiewisseling plaats. Na reeds 20 jaar werkzaam te zijn geweest in het bedrijf, nemen Leo Soons en Thea de Looff-Soons (broer en zus) het bedrijf over. Onder leiding van deze derde generatie wordt er in maart 2009 een start gemaakt met de nieuwbouw aan de Kempenbaan in Rijen, die in augustus 2009 in gebruik genomen wordt. Een modern pand met de nieuwste technologieën, waarmee Neerlandia Textielreiniging bouwt aan haar toekomst!

Daar landelijke dienstverlening voor een aantal klanten van belang is, gaat de directie op zoek naar een samenwerkingsverband. Deze wordt gevonden bij Newasco. Vanaf 1 juli 2009 sluit Neerlandia zich aan bij de vereniging Newasco (Nederlandse Wasserij Combinatie), waarbij zij als familiebedrijf zelfstandig blijft opereren in de markt.