Bedrijfskleding staat geregeld op de agenda bij onze klanten. Het biedt bescherming en het geeft uitstraling. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol en hygiënisch wassen is soms letterlijk van levensbelang. Sinds de corona pandemie heeft dit onderwerp een bredere lading gekregen. Bovenaan staat hygiënisch reinigen met behoud van functionele eisen. En: wat komt er allemaal bij de keuze voor bedrijfskleding kijken?

Duurzame uitstraling
Over bedrijfskleding valt veel te zeggen. Het geeft een zakelijke en/of functionele uitstraling die past bij de werkzaamheden van de drager. Een goed ontwerp versterkt de reputatie van de werkgever. Veel bedrijfskleding wordt al duurzaam gemaakt. Bijvoorbeeld door het gebruik van duurzame grondstoffen of recycling van andere materialen als PET flessen. De katoenindustrie is immers een vervuilende industrie, dus hoe meer gerecyclede producten, hoe beter voor de omgeving.
Bij veel van onze klanten is bedrijfskleding in gebruik. Zorgjassen, uniformen, pakken, polo’s, ambulance kleding, te veel om op te noemen. Aan ons de taak om de kleding hygiënisch te reinigen met behoud van functionele eisen en een langdurig gebruik.

Hygiënisch schoon
Hygiënisch schoon textiel is soms letterlijk van levensbelang. Hoe zorgen wij hiervoor? In de professionele wasserij zijn wij volledig ingesteld op kiem-reducerend wassen. Immers, onze klanten moeten ervan uit kunnen gaan dat alle textiel kwalitatief en hygiënisch uitmuntend is.
Kwaliteit bij Newasco wordt geborgd door de CERTEX Certificering (de branche gerichte ISO 9001) en NEN-EN 14065, ook wel aangeduid als RABC (Risk Analysis and Biocontamination Control). Met RABC borgen we de aanpak van zogeheten bio-contaminatie door bacteriën en virussen, en zijn er richtlijnen tegen kruisbesmetting van schone door vuile was. Wij controleren de uitgaande was volgens protocol door middel van een kiemcontrole. Onze wasprocessen worden gevalideerd en ieder jaar doorlopen wij weer cum laude de CERTEX controle van Tüv Nederland.

Nieuwste was procedés
Hygiëne begint bij een uitgekiend wasproces met de juiste middelen en temperatuur. Wij blijven altijd gericht op de nieuwste ontwikkelingen op dit gebied. Eind 2020 installeerden wij in Rijen bijvoorbeeld een nieuw doseersysteem met verbeterde producten. Door middel van het nieuwe wasprocedé met milieuvriendelijke biologisch afbreekbare middelen met EU ECO label wordt de hygiëne gewaarborgd en tegelijkertijd het milieu gespaard. Het doseersysteem geeft automatisch de juiste doseringen af, ook voor bijvoorbeeld waterafstotende middelen. Daarnaast is het duurzaam voor textiel en kleding; er is minder slijtage en de kleuren blijven beter behouden. Om het milieu te sparen wassen wij op lagere temperaturen en we gebruiken significant minder water met onze professionele machines. En niet te vergeten: ook op lage temperaturen wordt kiemreductie bereikt.

Professioneel reinigen de beste oplossing
Wanneer u uw bedrijfskleding professioneel laat reinigen, dan wordt de eenduidige kwaliteit en uitstraling van de kleding geborgd. Ook vermindert het risico van niet-hygiënisch wassen. Bij thuiswassen is het immers niet ondenkbaar dat samen met de was vanaf de werkplek ook een virus of bacterie mee naar huis gaat. Omdat veelal niet met de juiste temperatuur en tijd gewassen wordt, blijft de ziekteverwekker in de (gezins-) wasmachine én in de kleding achter. Ook is het mogelijk dat virussen of bacteriën vanuit de thuissituatie meegenomen worden naar de werkplek. Met alle risico’s van dien.
Professioneel gereinigde dienstkleding is hygiënisch schoon en beschermt zowel de medewerkers als hun omgeving. Dat professioneel wassen twee tot drie keer duurzamer is dan thuiswassen is inmiddels welbekend. Door de was uit te besteden aan de professionele wasserij is het verbruik van water zo’n 3500 liter minder (per jaar per consument), is er 17% minder energieverbruik, 24% minder CO2 uitstoot en 33% minder microplasticdeeltjes in het milieu¹. Dat is dan ook weer mooi meegenomen.

Newasco adviseert
Bij de inzet van nieuwe kleding komt heel wat kijken. Welke functionele eisen zijn er? Welke eisen bestaan er binnen de betreffende branche? Welke kwaliteit is belangrijk en hoe bepalen we de inzet? Worden artikelen op maat of op naam uitgegeven? Zijn de kledingstukken nog na te bestellen en wie beheert de voorraad? Hoe regelen we het goed voor nieuwe werknemers, en wat doen we met kleding van collega’s die uit dienst treden? En niet onbelangrijk: is de gekozen kleding professioneel wasbaar? Dan volgt ook nog de vraag: kopen of leasen? Newasco adviseert graag bij het maken van de juiste keuzes. Wij hebben ervaring om u bij al uw keuzes goed te kunnen adviseren.

Meer weten?
Neem contact op met Newasco als u meer wil weten over wat wij voor u kunnen betekenen op het gebied van bedrijfskleding. Graag adviseren wij bij het maken van de juiste keuzes.

¹ Gepubliceerd door TKT in het ‘Rapport Duurzaamheidsprofiel Professionele Textielverzorging Nederland’ van 18 juni 2019.