Bij de drie Newasco vestigingen werken er gezamenlijk maar liefst ruim 300 medewerkers. Al deze medewerkers zijn de drijvende kracht achter onze succesvolle dienstverlening. Bovendien hebben ze allemaal hun eigen verhaal en unieke binding met Newasco. Daarom willen wij ze graag aan het woord laten.

  • Medeweker: Piet Ising
  • Functie: afdelingshoofd
  • Datum in dienst: 01-08-1970

In dit interview kijken we terug op een dienstverband van maar liefst 53 jaar. We spreken namelijk met Piet Ising. Op 1 mei 2023 is hij met meer dan welverdiend pensioen gegaan. We vinden het heel bijzonder dat Piet zo’n lange tijd aan Newasco verbonden is geweest. We werpen een terugblik aan de hand van herinneringen en gebeurtenissen en we kijken ook vooruit.

 In die 53 jaar heeft Piet namelijk een hoop ontwikkelingen meegemaakt bij De Hoop; van drie directeuren (Gerard, Carel-Jan en Marc), drie generaties (Gerard, Marc, Tim/Charlotte), de verhuizing van de Vlijt naar de huidige locatie aan de Nijverheidsweg-Noord, nieuwe dienstverleningen tot aan de enorme groei van het bedrijf. Maar laten we bij het begin beginnen.

Hoe ben je terecht gekomen bij Newasco?

“Een aantal familieleden waren al vanaf de jaren 50 werkzaam bij Newasco. In eerste instantie was het helemaal niet mijn plan om in de wasserijwereld te gaan werken, ik wilde fietsenmaker worden. Totdat ik toch om werk ging vragen bij Gerard. In eerste instantie zei hij geen werk te hebben, totdat hij doorhad wie ik was en mij terug riep”.

Waaruit bestonden je eerste werkzaamheden?

“Ik mocht meedraaien op een afdeling met andere jonge jongens. Tussendoor deed ik ook allerlei klusjes. In die tijd werd de schone was nog niet gecentrifugeerd, dus je moest het drijfnat uit de wasmachine halen om het vervolgens naar de droogzolder te brengen. Al snel kwam er een werkplek vrij bij de kleine persafdeling. Ik had al ervaring met het werken in een stomerij. Ik leerde detacheren (bepaalde soorten vlekken met een speciaal ontvlekkingsmiddel verwijderen), pantalons stomen en voor dat ik het wist draaide ik de hele persafdeling. Daarna ging ik ook het chemisch reinigen erbij doen”.

Hoe ging je ontwikkeling verder?

Van mijn 17e tot mijn 19e draaide ik er ook een stomerij van de Hoop erbij. Als Gerard (directeur) wilde uitbreiden op dat gebied, vroeg hij mij altijd om advies. We kregen er steeds meer klanten en depots erbij. Ik reed rond om al het stoomgoed op te halen en te brengen. Eigenlijk wat we nu ook doen met Newasco voor Thuis, maar toen was het alleen maar stoomgoed”.

We maken een sprong naar 1985, de verhuizing. Welke herinneringen heb je daaraan?

“Ik weet nog dat het natuurlijk een enorme klus was. Ik hielp mee met het verhuizen van allerlei kleine spullen, die reed ik dan van de Vlijt naar de locatie waar we nu zitten. Er kwamen grote mangels en andere machines bij en het aantal werknemers nam toe, waaronder ook veel Turkse mensen. We gingen volgens mij van rond de 25 naar de 50 medewerkers, een verdubbeling dus. Ook kwam Marc (huidige directeur) in de zaak. Ik heb wel veel respect voor hem hoe hij dat allemaal toen heeft aangepakt”.

Wat zijn de verschillen tussen je werkzaamheden van toen en nu?

“Het grappige is dat het werk in grote lijnen eigenlijk hetzelfde is gebleven. Het gaat er nog steeds om dat de was zo schoon en netjes mogelijk wordt geleverd. Er zijn natuurlijk wel nieuwe machines die beter zijn voor het milieu en waarmee je sneller kunt werken. En we hebben nu niet meer een interne stomerij, maar het strijken, persen en detacheren doe ik nog steeds”.

Wat zijn de grootste veranderingen die je hebt meegemaakt in de afgelopen jaren?

De verhuizing is de wel de grootste verandering. Maar er waren daarvoor ook al uitbreidingen en kleine interne verbouwingen. Na de verhuizing kwamen er nieuwe dienstverleningen bij en de personeelsgroei zette verder door. Ik heb veel medewerkers erbij zien komen die nu nog steeds hier werken”.

Wat maakt dat je hier 53 jaar lang hebt kunnen werken?

“Ik had een enorm goede band met Gerard, ik was voor mijn gevoel zijn rechterhand en ik werd overal bij betrokken. Het bedrijf was natuurlijk ook echt een stuk kleiner. Ik mocht met van alles meehelpen, volgde cursussen en stuurde mijn eigen afdeling aan. Ik mocht ook veel beslissingen zelf nemen. Die verbondenheid en waardering voel ik ook met de huidige directie. Bovendien heb ik écht plezier in mijn werk, ook na al die jaren”.

Is er nooit een moment geweest waarop je overwoog om ergens anders te gaan werken?

“Toen ik rond de 29/30 jaar oud was, werd mij de mogelijkheid geboden om een stomerij over te nemen en voor mijzelf te beginnen. Ik kreeg daarbij veel hulp en advies van Gerard, hij gunde mij dat. Hij wees mij echter op een belangrijk aandachtspunt (grondvervuiling) en hij bleek achteraf gelijk te hebben. Ik ben nog steeds blij dat ik toen nog niet getekend had, anders was de situatie nu anders geweest”.

Wat zijn jouw verwachtingen van het nieuwe bedrijf in 2024?

“Het wordt een totaal nieuw bedrijf. Alles wordt natuurlijk twee keer zo groot. Er zal meer overzicht zijn, grotere machines en nog meer rust. Ook de werkplekken worden nog fijner voor de medewerkers. Ik denk dat de overgang veel groter zal zijn dan bij de vorige verhuizing”.

Waar ben je het meest trots op?

“Op mijn stomerij werk. Ik ben altijd een man van mijn woord geweest en in al die jaren heb ik veel tevreden klanten gehad. Ik had nooit gedacht dat ik dit werk zo lang zou doen, maar ik kreeg de verantwoordelijkheid en het vertrouwen. Het voelde altijd als mijn eigen bedrijfje, maar dan zonder de lasten en daar ben ik dankbaar voor!”.

Hoewel Piet met pensioen is, kan hij zelfs na 53 jaar het werk toch niet helemaal loslaten.

“Ik werk al een tijdje tot 13:00 uur, om alvast een beetje te wennen aan meer vrije tijd. Ik voel mij gezond en ik geniet nog steeds van mijn werk. Ik vind het lastig om het los te laten en ben natuurlijk ook nieuwsgierig naar het nieuwe bedrijf. Daarom blijf ik nog een aantal uur per week bij Newasco werken”. 

Op zijn “laatste” werkdag is Piet uitgezwaaid door al zijn collega’s en een grote pensioen pop. Tijdens het personeelsfeest op 10 juni aanstaande gaan we nog uitgebreid stilstaan bij zijn pensioen.