Newasco sorteerkast

Naris en Ulkü uit Heemstede sorteren samen met nog vier collega’s het persoonsgebonden vouwgoed van alle klanten terug naar cliënt gebonden pakketjes was. Best een verantwoordelijke taak, dus hoog tijd om ze eens te interviewen.

Hoe lang zijn jullie al in dienst bij Newasco?
Naris vertelt: “Al sinds 2005. Mijn schoonzus tipte mij voor deze baan”. Ulkü is een jaartje later gekomen. “Ik ben via een vriendin bij Newasco gekomen. Haar man werkte hier al.” Sinds die tijd is er veel veranderd. Waar de was vroeger werd gesorteerd op tafels en later in draadrekken, bedienen de dames nu een hypermodern apparaat: de sorteerkast.

Deze sorteerkasten staan er pas een paar jaar, is er veel veranderd?
“O ja”, zegt Ulkü. “Vroeger moesten we veel meer lopen. Nu gaat het heel netjes en gemakkelijk”. Naris: “En we staan op een speciale mat en ik zelfs op een verhoging. Zo is onze werkplek precies aan ons aangepast en dat werkt heel fijn.”
Het hele proces is geautomatiseerd. Ze laten het zien. De sorteerkast bestaat uit een werkbank met daarachter een groot aantal vakken. Eerst houden ze de barcode van het kledingstuk onder de scanner. De kast begint direct te draaien en een lampje geeft aan in welk vakje het kledingstuk gelegd moet worden. “We moeten natuurlijk wel goed opletten dat we het in het juiste vakje leggen, anders komt het kledingstuk bij de verkeerde cliënt terecht en dat willen we natuurlijk niet. Iedere cliënt krijgt namelijk een eigen vakje toegewezen.”
Nadat alles is gesorteerd wordt de kast vakje voor vakje leeggehaald. De kledingstukken worden met een pakbon netjes per cliënt ingepakt. “De pakketjes gaan op loopvolgorde van de zorginstelling in de rolcontainer. Dat is weer fijn voor degene die het van deur tot deur aan de cliënten aflevert.”

Wat vinden jullie zo leuk aan je werk?
“Het is gezellig en we hebben leuke collega’s”, roepen ze in koor.

Hebben jullie nog een tip?
Dat is een lastige vraag. Tja…als alles goed voorzien is van de barcode, en het label zit op de juiste plek, dan kan er eigenlijk niets meer misgaan.

De dames gaan weer verder. Wat fijn toch om samen met zulke toegewijde collega’s voor onze klanten aan het werk te zijn!