Overal waar je kijkt, zie je plastic. Sinds 1950 is het in opkomst en een wereld zonder plastic is nauwelijks meer voor te stellen. Plastic lijkt oneindig mee te gaan en dat blijkt ook een groot nadeel: het veroorzaakt een enorm milieuprobleem, want de natuur kan het nauwelijks of niet afbreken. En daarmee is plastic een symbool voor vervuiling geworden.
Duurzaamheid staat bij Newasco hoog in het vaandel. Wat doen wij om de enorme stroom aan plastic te verminderen? Eigenlijk best veel. Plastic is helaas niet altijd te vermijden; soms is het de meest hygiënische oplossing om mee te werken (bijvoorbeeld bij ernstig vervuilde of besmette was). Dus zamelen we het plastic dat wij gebruiken apart in en laten het recyclen. Waar mogelijk vervangen wij plastic verpakkingen voor andere verpakkingsmaterialen, zoals een bandje uit een bandeleermachine om de kledingstukken bij elkaar te houden. Of wasbare waszakken voor persoonsgebonden goed. Huurtextiel (soms met uitzondering van washandjes) bandeleren wij in principe niet; wij bundelen ze door een gelijk artikel om een stapeltje te leggen. In onze kantines en kantoren zijn plastic bekertjes en roerstaafjes natuurlijk niet geoorloofd. Daar waar we plastic niet kunnen vermijden, experimenteren we nu met bioplastic dat vervaardigd is uit 85% rietsuikerafval en 15% gerecycled kunststof. Hier verwachten wij veel van.
Dat professioneel wassen twee tot drie keer duurzamer is dan thuiswassen, is inmiddels welbekend. Maar wist u dat de professionele textielwasserij belangrijk bijdraagt aan het verminderen van micro-plastics in het milieu? Door de was uit te besteden aan de professionele wasserij komt er 33% minder microplasticdeeltjes in het milieu. Daarboven is het verbruik van water zo’n 3500 liter minder (per jaar per consument), is er 17% minder energieverbruik en 24% minder CO2 uitstoot¹. Behalve dat het lekker makkelijk is, is het dus ook heel milieubewust om de was uit te besteden aan de professionele wasserij. Dat is dan weer mooi meegenomen!

¹ Gepubliceerd door TKT in het ‘Rapport Duurzaamheidsprofiel Professionele Textielverzorging Nederland’ van 18 juni 2019.