Via Paswerk Detacheren is Suzanne bij ons aan het werk. Hier zijn wij erg blij mee, want Suzanne is een ontzettend gemotiveerde en enthousiaste medewerker. De samenwerking met Paswerk stelt ons in staat om sociaal te ondernemen, waardoor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer een plek hebben ín de arbeidsmarkt. Maar… wat vindt Suzanne hier eigenlijk van?
Hoogste tijd voor een interview.

Hoi Suzanne, wat leuk om je beter te leren kennen. Vertel eens iets over jezelf.
Direct enthousiast steekt ze van wal: “Nou, ik ben Suzanne, 42 jaar en woon in Haarlem. Ik ben erg gelukkig met mijn huisje, waar ik ’s avonds na het werk met een kop thee lekker op de bank een filmpje kan kijken”.

In het filmpje voor de Participatieprijs vertel je over je stage bij Newasco. Ben je na school meteen bij Newasco komen werken?
“Nee, zeker niet. Ik heb verschillende functies gehad. Bijvoorbeeld in de plantenindustrie in Aalsmeer en in het ziekenhuis in Haarlem, ook in de wasserij. Die ging op gegeven moment sluiten, dus werd ik vanuit Paswerk (sociale werkvoorziening, red.) weer op een nieuwe baan geplaatst. Nu ben ik weer bij Newasco. Wel een verschil met het oude pand aan de Blekersvaart waar ik stage heb gelopen. Dat was veel kleiner en het had een winkel. Ik weet het nog precies. Een aantal collega’s van toen zijn nu weer mijn collega.”

Heb je het naar je zin?
“Jazeker. Ik heb variatie in mijn werk. Behalve aan de finisher sta ik ook wel bij de handdoeken of bij de doekenmangel. Het leukst vind ik met je collega’s werken. Je leert van anderen. Natuurlijk word ik betaald voor mijn werk en geld heb je nodig, maar dat is niet het belangrijkste.”

Kende je de andere genomineerde Paswerk collega’s?
“Van gezicht wel, maar we zien elkaar niet zo vaak bij Paswerk. Alleen met Kerst eigenlijk. Dat komt omdat wij gedetacheerd zijn. Ik werk eigenlijk altijd bij Newasco”.

Vind je het jammer dat we de participatieprijs niet gewonnen hebben?
“Het zou natuurlijk leuk zijn geweest. Newasco geeft ook werk aan de medewerkers van Paswerk die niet gedetacheerd kunnen worden, maar binnen Paswerk werken vanwege hun beperking, er zijn veel niveauverschillen. Maar ik gun het de andere finalisten ook.”

Wat zou je nog willen zeggen?
“Het is hartstikke leuk. Er moeten meer mensen met een beperking aan het werk. Jullie kunnen iets, en ik kan weer iets anders. Zo zijn we allemaal nodig. Probeer het gewoon eens een keer”, lacht Suzanne.

De vrolijke lach van Suzanne werkt aanstekelijk. Blij ga ik door met mijn stukje werk. Wat een heerlijk gesprek en een fijne collega.