Industrieel wassen bestaat voor een deel uit repeterende en fysiek zware handelingen. Eén van de manieren waarop Newasco blijft innoveren, is het werk voor onze medewerkers lichter maken. Robot Roy is een combinatie van machine en software die het volledige badstofproces geautomatiseerd kan doorlopen. Dat scheelt veel saai en zwaar werk.

Eindelijk is die daar, de eerste robot in onze productie! Het plaatsen was een hele klus maar werd goed begeleidt door Landuwasco. Inmiddels is Roy geïnstalleerd en operationeel. We vertellen graag wat meer over de reden, de rol en de resultaten.

Roy en zijn reden

Innoveren is altijd al de drijvende kracht geweest bij Newasco. Dat resulteert in het zoeken naar mogelijkheden om het productieproces te optimaliseren, zonder dat het ten koste gaat van onze medewerkers. Bepaalde handelingen zijn fysiek wat zwaarder of heel repeterend. De wens was dus een machine die deze handelingen kan overnemen en tegelijkertijd bijdraagt aan de productiesnelheid. En laat daar nu net Robot Roy zijn!

Roy en zijn rol

In de huidige situatie sorteren medewerkers handmatig handdoeken en leggen deze op de juiste manier op de banden van de badstofvouwer. In de nieuwe situatie neemt Roy dit volledig automatisch over. De robot is een vrijstaande machine die met een transportband beladen kan worden met handdoeken. Hier zit een complex softwaresysteem achter. Heel kort en simpel uitgelegd werkt Roy als volgt:

  1. De picker aan de voorkant van de machine pakt de handdoek en voert deze in de machine.
  2. De handdoek wordt gestopt en gescand door intelligente camerasystemen die de hoeken herkennen doormiddel van Deep Learning software.
  3. Gepatenteerde robot armen met grippers bewegen de handdoek dusdanig dat ook de 2e hoek kan worden gedetecteerd.
  4. De handdoek wordt gespreid, neergelegd en getransporteerd naar de badstofvouwmachine.

Roy en zijn resultaten

Zoals hierboven omschreven automatiseert Roy het volledige badstofproces. Hij haalt een productiesnelheid van maar liefst 720 stuks per uur, dat wel afhankelijk is van het soort artikel. Daarnaast kan de robot ‘communiceren’ met de badstofvouwmachine op basis van klantnummers of vouwprogramma’s. Newasco heeft ook gekozen voor de optie om het vision systeem uit te breiden met een vuil/kapot detectie. Roy controleert hiermee of de handdoeken geen vlekken of gaten hebben. Dat laatste is uiteraard heel belangrijk voor onze kwaliteitseisen.

Roy is een zeer intelligente medewerker die in staat is om nog veel meer te leren. Wij kijken in ieder geval uit naar zijn bijdrage en verdere ontwikkelingen! 😉