ippFrans is chauffeur bij Newasco De Hoop in Amersfoort. Hij is 53 jaar en hoort al 18 jaar bij de Newasco familie. Op dit moment rijdt hij de vrachtwagen met oplegger, onze langste combinatie. Dwars door Amsterdam!

Frans vertelt: “18 jaar geleden was ik chauffeur bij een bergingsbedrijf. Onregelmatige diensten, altijd vuil werk. Mijn buurman, ook chauffeur, ging elke dag met stropdas naar zijn werk. Dat leek me wel wat, dus ik vroeg hem een goed woordje voor me te doen. Een week later zat ik bij Marc (red: Nieuwland, directeur) aan tafel. En ik ben hier nog steeds.”

Het fijne aan werken bij Newasco vindt hij de leuke collega’s, de contacten met klanten en de vaste werktijden. En natuurlijk het chauffeuren, dat is ten slotte zijn passie.

Op mijn vraag: hoe doe je dat, manoeuvreren met zo’n lange wagen dwars door het centrum van Amsterdam, begint hij te grijnzen. “Nou ja, gewoon vroeg uit je bed om de drukte te vermijden. Tussen half 4  en 4 uur ’s ochtends zit ik echt op de weg. Ik rij eerst naar het centrum en los daar Barbizon Palace en Crowne Plaza. In de tweede rit rij ik op Schiphol, naar het Sheraton.”

ippWat kom je zoal tegen op zo’n dag? “O, dat is heel divers. ‘s Morgens vroeg is de housekeeping nog niet wakker. Dus ik heb contact met security, schoonmakers en ontbijtkoks. Maar ook cafégangers die op weg zijn naar huis. Wanneer ze hun hulp aanbieden blijft ik wel even alert. Het laden en lossen geef ik natuurlijk niet uit handen”. Frans lacht. “En laatst, toen liep een lift vast. Gelukkig had ik mijn telefoon in mijn zak en het nummer van de frontdesk opgeslagen. De security had het snel opgelost. Want door het luikje in het dak van de lift, dat doe je toch liever niet.”