Het Coronavirus heeft de wereld op zijn kop gezet. Onze klanten in de woon- en verpleegzorg kregen plotseling met grote veranderingen te maken. De vraag naar hygiënisch schone was blijft natuurlijk onveranderd. Maar de zorglocaties moesten sluiten voor bezoekers. Dat vergde omschakeling en improvisatievermogen. Gelukkig kunnen wij met het Newasco team onze klanten steeds weer bijstaan. Hoe we dat doen?

Ondersteunende dienstverlening
Newasco biedt veel ondersteunende dienstverlening aan haar klanten, zodat zij verzekerd zijn van een goede operatie rondom de was en zich kunnen richten op hun kerntaak: het zorgen.
Een van de modules is de mobiele linnenkamer. De servicemedewerkers van de mobiele linnenkamer kunnen alle taken rondom de was van de zorginstelling overnemen. Zoals het voorraadbeheer van het huurtextiel, het rondbrengen van textiel en het merken van het persoonsgebonden textiel. Ik spreek met twee collega’s van de mobiele linnenkamer, Petra en Hilde. Zij vertellen over de veranderingen en hectiek van de afgelopen weken.

Snelle wijzigingen
Na afkondiging van de intelligente lockdown was wel duidelijk: geen bezoekers meer van buitenaf in de zorglocaties. Het bleek elke dag schakelen naar een vernieuwde situatie. Petra vertelt: “Mantelzorgers die de was voor hun naasten verzorgden, konden plotseling niet meer helpen. Vanuit diverse zorginstellingen kwam de vraag of wij deze persoonsgebonden was met spoed konden opnemen in onze was service. In recordtempo werden alle kledingstukken van deze bewoners door onze merkteams gemerkt. Een fantastische prestatie, vond ook onze klant”.

Op locatie
Hilde vervolgt: “Om bewoners te beschermen werd het voorraadbeheer door sommige instellingen zelf ter hand genomen. Wij werden beschouwd als bezoeker van buitenaf. In andere huizen mochten we doorwerken, met beschermingsmiddelen en inachtneming van alle regels van het RIVM. Dus: handen wassen, anderhalve meter, desinfectiegel en auto desinfecteren.” Petra vult aan: “Echter, we mochten niet van het ene huis naar het andere, om mogelijke kruisbesmetting te voorkomen. Dat vergde een nieuwe planning van de service medewerkers. Aanvankelijk was het best spannend voor iedereen. Op een aantal locaties hebben we een eigen ruimte, vandaaruit bellen en adviseren we de afdelingen en merken we textiel. Soms sturen de verzorgenden een fotootje van de voorraadkast en adviseren wij hen hierover. Ook geven we advies over hoe de corona was (ook ongemerkte persoonlijke was) aangeleverd dient te worden. Wij moeten onze eigen medewerkers natuurlijk ook in bescherming nemen tegen dit virus. Het zijn dankbare werkzaamheden. Dat merken we ook: we worden op locatie vaak verrast met chocolaatjes, een bos tulpen of een ijsje als het warm is. Samen blijken we enorm sterk!”
Hilde: “Daarom zijn we zo trots op onze service medewerkers. Zij stellen zich steeds flexibel op en pakken ook taken in de wasserij aan. Nu bezoeken we steeds meer de locaties die eerst voor ons gesloten waren.”

Cohortafdelingen
Een bijzondere ontwikkeling was het ontstaan van cohortafdelingen. Hier worden de corona patiënten van een organisatie gezamenlijk verpleegd en verzorgd. Hoewel wij op deze afdelingen natuurlijk niet over de vloer komen, konden we wel adviseren en ondersteunen. Het inrichten van deze afdelingen moest zonder uitzondering snel en efficiënt gebeuren. Ook hier mag de verzorging niet misgrijpen op hygiënisch schoon en coronavrij textiel. En daar zorgen we dan ook voor.
Petra: “Van onze klant Amaris kregen we een filmpje toegestuurd over de cohortafdeling. Dit is een stukje uit de uitzending van Herman den Blijker op SBS6. Het geeft een inkijk op de cohortafdeling die gebouwd is in een kerk in Huizen. Na het bekijken van het filmpje moet ik zeggen dat het erg confronterend was. We zijn trots dat we de echte bikkels in de zorg mogen en kunnen ondersteunen.”

Wat fijn dat de samenwerking met de zorg zo fijn verloopt in deze moeilijke tijd. Daarmee kan de zorg elke dag verder. Daar zijn we trots op. Samen zijn we Sterk Tegen Corona.

 

Foto en filmpje
Het filmpje over zorginstelling Amaris uit het SBS6 programma ‘Herman helpt een handje’ is hier te zien.
Foto: Beeld uit het filmpje