Newasco Van Houten 225 jaar

Dit jaar viert Newasco Van Houten haar 225 jarig bestaan. Wat een mijlpaal! Het begon allemaal in 1791, toen voorvader Hendrik van Houten zijn Kleerblekerij in Heemstede kocht. Inmiddels is het gelukt om dit familiebedrijf al zeven generaties lang van vader op zoon door te geven. En dat is een hele bijzonder prestatie. Want gemiddeld bestaan bedrijven in Europa slechts 12 ½ jaar. En voor horeca bedrijven is dat maar 9 jaar. Voor familiebedrijven zoals Newasco van Houten geldt een gemiddelde levensduur van 24 jaar. Dat is meestal de tijd dat de oprichter de scepter zwaait. Slechts 1 op de 10 van deze bedrijven blijft bestaan tot in de derde generatie. Waarschijnlijk zakt het percentage bedrijven die het tot de zevende generatie volhoudt tot ver onder de 1 procent, maar heel precies hebben wij dit niet terug kunnen vinden.

Deze bijzondere mijlpaal van 225 jaar wilden wij natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op woensdag 11 mei hebben wij de eerste festiviteiten rondom het jubileum gevierd. Niet op een standaard manier, maar in een gemixt gezelschap van medewerkers, klanten, relaties en familieleden. Want we betrekken graag onze directe relaties; iedereen is immers een beetje familie van elkaar. Met dit gemêleerd gezelschap genoten we van een heerlijk driegangendiner, waarna we de langstlopende musical van Nederland: “Soldaat van Oranje” in Valkenburg bekeken. Wat een prachtige avond!

Naast deze zeer geslaagde feestavond stellen we ook een boek samen over ons familiebedrijf. De verwachting is dat dit in het najaar van 2016 klaar is. U zult hier zeker meer over horen. Voor het boek zijn we natuurlijk in de geschiedenis van het bedrijf gedoken. Daar kwamen een aantal bijzondere feiten boven tafel. Zullen we er vast een aantal verklappen?

Wist u bijvoorbeeld dat:

  • blekerijen vroeger seizoenbedrijven waren? Logisch, want het bleken gebeurde door middel van de zon. Wel een contrast met de huidige bedrijfsvoering, waar continuïteit voorop staat.
  • brieven van het Koninklijk Huis al sinds 1841 aangaven dat de was voor het hof werd verzorgd door wasserij van Houten? In maart 1959 ontvingen wij het predicaat Hofleverancier. Dit predicaat mogen wij nog steeds voeren.
  • een van de oudste dienstverbanden zeer vermeldenswaardig is? Mevrouw Tante Annie, oudtante, ontving namelijk een koninklijke onderscheiding bij haar dienstverband van 70 jaar. Ze was op dat moment ruim 85 jaar oud. De onderscheiding werd uitgereikt bij de viering van het 175 jarig jubileum van de wasserij. Maar ook nu hebben wij een achttal werknemers in dienst met een dienstverband van 25 jaar of meer. Een medewerker spant de kroon met 46 dienstjaren dit jaar!

Kortom, er ligt een hele historie achter ons, maar er we hebben vooral ook veel zin in de toekomst. Samen met u.