Bij alle bedrijfsactiviteiten van Newasco vormt duurzaam en circulair ondernemen de rode draad. Het is onze passie om te zorgen voor een werkomgeving en dienstverlening, die goed zijn voor zowel mens als milieu. Je ziet dit terug richting onze medewerkers met de pakkende visie “Voel je thuis” en bijpassende kernwaarden, op het gebied van milieu met energiebesparende maatregelen, maar zeker ook bij de inkoop van duurzaam en circulair textiel. Voor dit laatste aspect werkt Newasco nauw samen met textielleverancier HeboVanDijk.

Samenwerking Newasco/HeboVanDijk

Newasco werkt met leveranciers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. HeboVanDijk is zo’n leverancier, waarmee we samen tot een duurzame invulling van ons textielpakket zijn gekomen. En daar blijft het niet bij: continu wordt het pakket geoptimaliseerd op het gebied van samenstelling en materiaalkeuze. Om de cirkel compleet te maken, is in samenwerking met HeboVanDijk onlangs een pilot opgezet voor het inzamelen en duurzaam recyclen van afkeurtextiel.

Merendeel textiel met gerecycled materiaal

Enkele jaren geleden is Newasco gestart met GRS-gecertificeerd badlinnen met gerecycled katoen van HeboVanDijk. Het design van dit badgoed in de huisstijlkleuren van Newasco met onze naaminweving maakt deze duurzame collectie uniek en herkenbaar. In de tussentijd is het GRS-pakket in overleg met HeboVanDijk uitgebreid met werkdoekjes, moltons, keukendoeken en handdoeken. Onlangs is er een nieuwe categorie aan toegevoegd: GRS-gecertificeerd bedlinnen (lakens en slopen) met in de samenstelling een percentage gerecycled materiaal. Door deze toevoeging bestaat al meer dan 60% van de Newasco-collectie uit duurzaam gecertificeerd textiel. Newasco streeft ernaar om dit richting 2024 uit te breiden naar 80%.

Global Recycled Standard

De Global Recycled Standard (GRS) is een certificering voor producten van gerecycled materiaal. Het doel van deze norm is het gebruik van gerecyclede materialen te doen toenemen. Daarnaast bevat de GRS norm aanvullende criteria voor sociale en milieu gerelateerde verwerkingseisen en chemische beperkingen.

GRS-textiel van snijafval en gebruikte PET-flessen

GRS-gecertificeerd textiel met een GRS-label moet minimaal 50% gerecycled materiaal bevatten, zoals gerecycled katoen of gerecycled polyester. Gerecycled katoen wordt gemaakt van snijafval, dat vrijkomt bij de productie van witte t-shirts. Middels mechanische recycling wordt hier opnieuw garen van gesponnen. Gerecycled katoen is de meest duurzame vorm van katoen: het minimaliseert de textiel afvalberg en voorkomt de milieubelasting van katoenteelt, zoals het gebruik van kunstmest/pesticiden en overtollig verbruik van water. Gerecycled polyester wordt gemaakt van gebruikte PET-flessen en plastic verpakkingen die middels een recyclingsproces tot een nieuw garen worden gesponnen. Hierdoor wordt voorkomen dat deze kunststoffen op de afvalberg en in de oceaan belanden. Er hoeft ook geen nieuwe kunststof vezel gemaakt te worden, waardoor fossiele grondstoffen gespaard blijven.

Gezamenlijke pilot hoogwaardige recycling afkeurtextiel

Naast een duurzame textielkwaliteit ligt bij Newasco de uitdrukkelijke focus op de levensduur van het linnen. Tevens is het van belang dat de reiniging en verwerking van het linnen zo min mogelijk energie kosten en dat de slijtage/uitval zo laag mogelijk is. Niettemin komt er een moment dat textiel wordt afgekeurd. Newasco maakt de cirkel rond door het afgekeurde textiel te verzamelen en te sorteren op kleur/samenstelling. Vervolgens zorgt HeboVanDijk ervoor, dat het aangeleverd wordt bij Frankenhuis Textielrecycling. Het afgedankte textiel wordt door Frankenhuis verwerkt tot een nieuw garen of als grondstof gebruikt voor een nieuw product.

Newasco is vanaf de bron van het textiel tot aan de afvalfase bezig met duurzame inspanningen. Dat doen we al jaren en daar zal ook voor altijd onze focus op blijven liggen om de impact van onze dienstverlening op mens en milieu zoveel mogelijk te beperken.