Niels en Chiel

Voor me zitten twee trotse leden uit een team van ontwikkelaars. Ze hebben, samen met Ferm RFID Solutions, lange tijd gewerkt aan Newid, Newasco’s nieuwste innovatie. Waar Ferm RFID Solutions de technische kant verder uitontwikkelde, deden deze twee heren uitvoerige praktijk testen en bogen zij zich ook over de wensen, mogelijkheden en onmogelijkheden in de praktijk bij de klant. Ook werden interne processen geanalyseerd zodat Newid straks ook interne logistieke processen kan verbeteren.

Dag Chiel en Niels, gefeliciteerd met jullie succes!

“Dank je wel. We hebben met het hele team, dat is opgezet door Marc (red: Nieuwland, directeur), in cocreatie met onze klant Amerpoort en leverancier Ferm RFID Solutions hard gewerkt aan deze innovatie. Het was een ongelooflijk leuk en uitdagend proces.”

Wat waren jullie grootste uitdagingen?

Chiel legt uit: “Ik solliciteerde naar een stageplek bij Marc om mijn opleiding bedrijfseconomie af te ronden met een onderzoek en eindscriptie. Ik mocht instappen in het team. Zij waren begonnen met het uitwerken van de vraag: ‘Wat kan over enige tijd de uitontwikkelde barcode techniek gaan vervangen en verbeteren?’ We gingen op zoek naar mogelijkheden en de vraag werd een idee. Het was geweldig te mogen werken aan zo’n prestigieus project.”

Niels vertelt verder. “Aan Chiel hadden we een goede denker. We liepen tegen veel praktische zaken aan. Kan de chip over de mangel met hoge temperaturen? En in de finisher, waar we persoonsgebonden kleding drogen. Maar wat we niet gedacht hadden; de bottleneck zat in de droger. Het kostte ons 12 generaties chips om al deze punten samen met Ferm RFID Solutions op te lossen. Je wil toch zeker zijn dat de chip zonder problemen langdurig dienst doet”.

En toen was er in 2013 een werkbare chip. Hoe ging het verder?

Niels: “Inmiddels hadden we in Amerpoort, een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking en al lang klant bij Newasco, een goede partner gevonden. Zij hadden een oplossing nodig voor een aantal praktische zaken, en de chip was hierop het perfecte antwoord. Ze waren bereid om een aantal maanden een pilot met ons te doen. De kleding van een aantal woongroepen werd gemerkt met chip. Op alle vragen die we toen nog hadden kwam een bevredigend antwoord. Nu zijn we zover dat we gaan uitrollen bij onze andere klanten”.

En voor de toekomst?

Niels: “We zitten vol met ideeën. Behalve het perfectioneren van het proces binnen de wasserij, kunnen we ook met toepassingen aan de slag. Inmiddels is de derde stagiair ermee aan de slag en ontwikkelt een aantal scholieren een toepassing die door de TU wellicht kan worden omgezet in een werkbare oplossing voor bijvoorbeeld cliënten in de thuiszorg.”

Ik mag jullie ook nog feliciteren met het winnen van de naam wedstrijd!

Chiel: “ Haha, ja dat was puur toeval. Alle medewerkers van Newasco mochten namen en slogans inleveren. Op een zondagochtend aan de ontbijttafel heb ik wat bedacht. Alle inzendingen werden blind van punten voorzien. De top 10 werd door een aantal klanten op een previewavond van de innovatie gejureerd. Dat wij nou net de winnende naam (Chiel) en slogan (Niels) hadden bedacht, dat was puur toeval. Maar ja, Newid zit in ons bloed, dat gaat nooit meer over”.