De coronapandemie is nog niet ten einde en wellicht zal deze in het komend jaar nog eens opvlammen. Daarnaast zullen nieuwe virussen zich mogelijk ontwikkelen, terwijl bestaande virussen niet zomaar verdwijnen. Actueel is de vraag: “Hoe beschermen wij kwetsbare groepen en onszelf tegen dergelijke virussen?”
Wij geven u een aantal aanbevelingen.

Hygiëne altijd al vooraan
In tijden van een pandemie is hygiënisch schoon textiel letterlijk van levensbelang. Hoe zorgen wij hiervoor?
Waar de schoonmaakbranche na de uitbraak van corona overstapte op aangepaste protocollen, waren wij in de professionele wasserij altijd al volledig ingesteld op kiemreducerend wassen. Immers, wie gebruik maakt van voorzieningen in de horeca of in een zorginstelling moet ervan uit kunnen gaan dat alle textiel kwalitatief en hygiënisch uitmuntend is.

CERTEX en RABC certificaten
Kwaliteit bij Newasco wordt geborgd door de CERTEX Certificering – de branche gerichte ISO 9001 – en NEN-EN 14065, ook wel aangeduid als RABC – Risk Analysis and Biocontamination Control. Met RABC borgen we de aanpak van zogeheten bio-contaminatie door bacteriën en virussen, en zijn er richtlijnen tegen kruisbesmetting van schone door vuile was. Wij controleren de uitgaande was volgens protocol door middel van een kiemcontrole. Onze wasprocessen worden gevalideerd. Ieder jaar rollen wij weer cum laude door de CERTEX controle van Tüv Nederland heen.
Hoe doen wij de was?

Uitgekiend wassen
Dit begint bij een uitgekiend wasproces, waar gebruik wordt gemaakt van de juiste middelen en temperatuur. Om het milieu te sparen wassen wij, net als u thuis, op lagere temperaturen, maar gebruiken we significant minder water dan in de thuissituatie. Door middel van ons nieuwe was procedé met speciale, doch milieuvriendelijke biologisch afbreekbare middelen, wordt de hygiëne gewaarborgd. Daarnaast is dit wasproces duurzaam voor textiel en kleding, is er minder slijtage en blijven de kleuren beter behouden.
Om thuis hetzelfde resultaat op hygiënisch gebied te bereiken, zou de was conform de protocollen van het RIVM gedurende langere tijd op minimaal op 60 graden gewassen moeten worden. Dit zou uw textiel en kledingstukken niet ten goede komen! Daarnaast zou de energierekening ook aardig oplopen.

Wat kunt u doen in tijden van pandemie?
Allemaal willen wij onze kwetsbare, maar ook minder kwetsbare medemens én onszelf beschermen tegen een virusinfectie. Wat kunt u hieraan doen?

In de horeca, die zoekt naar manieren om gasten veilig van dienst te kunnen zijn, adviseren wij het gebruik van professioneel gereinigde en hygiënisch schone kokskleding, bedrijfskleding en tafellinnen. Er is aangetoond dat tafellinnen resulteert in een vijf keer zo schoon tafeloppervlak, ook wanneer een ongedekte tafel na ieder etentje wordt gereinigd. Indien men tafellinnen bij iedere nieuwe gast verwisselt is besmetting met een virus vrijwel uitgesloten, wordt het milieu gespaard (geen wegwerp artikelen) en werkt het bovendien sfeer verhogend!
Wanneer bedrijfskleding professioneel wordt gereinigd, vermindert men het risico van niet-hygiënisch wassen en wordt de eenduidige kwaliteit en uitstraling van de kleding geborgd.

Onze zorg- en particuliere klanten en hun mantelzorgers adviseren wij gebruik te maken van de professionele wasserij voor het bed- en badgoed, maar ook voor de kleding. Het is niet ondenkbaar dat samen met de was uit een instelling ook een virus mee naar huis gaat. Doordat kleding in de thuissituatie niet langdurig op 60 graden of hoger gewassen wordt, blijft het virus in de (gezins)wasmachine én in de kleding achter. Met alle risico’s van dien.

Ook is het mogelijk dat virussen van uit de thuissituatie meegenomen worden naar de werkplek, denk hierbij bijvoorbeeld aan (zorg)dienstkleding dat thuis gewassen wordt. Professioneel gereinigde dienstkleding is hygiënisch schoon en beschermt zowel de medewerkers als hun cliënten.

Duurzaam
U kunt er als gebruiker vanuit gaan dat de door ons geleverde artikelen van optimale hygiënische kwaliteit zijn. Ook dierbare kleding.
Dat professioneel wassen twee tot drie keer duurzamer is dan thuiswassen is inmiddels welbekend. Door de was uit te besteden aan de professionele wasserij is het verbruik van water zo’n 3500 liter minder (per jaar per consument), is er 17% minder energieverbruik, 24% minder CO2 uitstoot en 33% minder microplasticdeeltjes in het milieu¹.
Dat is dan ook weer mooi meegenomen!

¹ Gepubliceerd door TKT in het ‘Rapport Duurzaamheidsprofiel Professionele Textielverzorging Nederland’ van 18 juni 2019.