Het Coronavirus heeft veel veranderd in de textielwasserij. Daar waar de was van onze hotel klanten binnen no time geminimaliseerd werd, is de vraag binnen de zorgsector vergroot. Textielwasserijen werden opeens ‘vitaal bedrijf’. De vraag naar hygiënisch schone was blijft natuurlijk onveranderd. Onze klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat het textiel dat zij van ons ontvangen corona vrij is. Hoe doen we dat? Graag laten wij u meekijken met onze productieleiding.
Trots
Meteen valt op: wat zijn de productieleiders trots op alle medewerkers! Hoewel het voor hen allemaal een hele moeilijke en drukke periode is, prijzen zij de inzet en aanwezigheid van allen. “In het begin was het wel even zoeken”, vertelt Abdel. “Er heerste maatschappelijke onrust en dat zag je ook bij onze mensen terug. Toen de regels eenmaal duidelijk waren en wij het goede voorbeeld gaven, keerde de rust snel terug. Voor onze medewerkers zijn de processen daar waar nodig aangepast. Ook de medewerkers van de sociale werkvoorzieningen waarmee we partner zijn dragen hun steentje bij. Zij willen onderdeel zijn in de steun aan de zorg. Dat is heel fijn en waardevol”.
Wat zijn de spelregels bij Corona was?
Dennis legt uit: “Het is een samenspel met onze klanten. Zij informeren ons bedrijf wanneer er een vermoedelijke of bevestigde besmetting is. Deze procedure gold al bij andere vormen van besmette was zoals Hepatitis of de MRSA bacterie. Bij de goederenontvangst hangt een planbord waarop wij bijhouden welke locaties met corona besmette was hebben. Ook de chauffeurs worden op de hoogte gesteld. Zij nemen ook extra maatregelen.
Corona was gaat naast het bedrijf in quarantaine. We weten dat het virus op textiel gauw doodgaat, maar in uitwerpselen kan het bijvoorbeeld nog 72 uur blijven leven. De richtlijnen van het RIVM en onze branchevereniging zijn om de was 5 dagen in quarantaine te laten staan. Daarna kan het virus geen kwaad meer doen. De containers krijgen daarom een speciale markering met ontvangstdatum en ze worden extra ingepakt”. De productieleiders controleren zelf of de quarantaine periode voorbij is, voordat de was in productie wordt genomen. Containers worden, zoals altijd, ook allemaal gereinigd.
Als je de was laat staan, dan heeft het wel invloed op de voorraad!
“Ja, dat klopt. We hebben snel extra huurtextiel bijbesteld om de voorraad aan te vullen. We merken dat onze klanten hun voorraden verhogen. Dat is natuurlijk niet nodig, want hoe beter het textiel rouleert, hoe beter wij het kunnen verdelen over de locaties die het echt nodig hebben.
Nu is de periode met feestdagen als Pasen en Pinksteren ook aangebroken, waarop de wasserij normaliter gesloten is. Dit legt ook een extra druk op de productie en vergt inventiviteit. Soms werken mensen extra, of werken ze door. Onze Poolse medewerkers bijvoorbeeld gaan met Pasen altijd graag naar huis. Dat is met alle quarantaine maatregelen tussen landen veel moeilijker. Dat vinden we heel vervelend voor hen. Maar, met ieders geweldige inzet komen we er.”
Hoe werkt het nieuwe normaal van 1,5 meter in de wasserij?
Dennis: “Natuurlijk zijn er een heleboel werkplekken, waarbij de anderhalve meter goed is toe te passen. Maar bij sommige machines is het niet mogelijk verder uit elkaar te staan. Daar hebben wij scheidingswanden van plexiglas geplaatst. In de kantine respecteren we de onderlinge afstand door met minder mensen rondom een tafel te zitten en afstand te behouden bij de koffiemachines. Ook hebben we een looproute ingesteld en eenrichting verkeer op de trappen. Alles om iedereen gezond te houden. Dit kunnen we heel lang volhouden zo.”
Abdel vervolgt: “In de vuilafdeling hebben we natuurlijk beschermingsmiddelen. Handschoenen en kleding waren al aanwezig, nu zijn er ook mondmaskers. Pas geleden hebben we een doorzichtig gezichtsmasker ontvangen uit China. We gaan kijken of dit een nuttige toevoeging is”.
Als interviewer bemerk ik een enorme gedrevenheid en oprechte zorg voor alle collega’s binnen onze Newasco bedrijven. En niet te vergeten: respect voor ieders inzet. Daarmee kan de zorg elke dag verder. Daar zijn we trots op. Samen zijn we Sterk Tegen Corona!