Kwaliteitsbewaking door onafhankelijk College van Deskundigen

In deze tijden van corona zijn de cruciale beroepsgroepen van vitaal belang. En daarmee ook hun toeleveranciers. Zo moeten ziekenhuizen, ambulancediensten en zorginstellingen kunnen rekenen op hygiënisch schone en dus coronavrije textielpakketten. Zowel linnengoed voor patiënten als werkkleding voor medewerkers. Om dit te borgen houdt het College van Deskundigen Certex, het kwaliteitsschema van de textielverzorgingsbranche, een vinger aan de pols.

Cruciale dienstverlening
Professionele textielverzorging levert aan tal van cruciale beroepsgroepen, zoals artsen, verpleegkundigen, apothekers, farmaciebedrijven, de kinderopvang, brandweer, politie en de food-industrie. Mede dankzij deze dienstverlening kunnen deze sectoren ook tijdens de coronacrisis blijven functioneren en presteren. Wasserijen die aan ziekenhuizen en verzorgingshuizen leveren maken op piekmomenten vele overuren om iedereen van hygiënisch schoon linnengoed en werkkleding te kunnen voorzien. Newasco is een van hen.

Een zorg minder
Om infecties te voorkomen zijn binnen de zorgsector kwaliteitseisen voor de textielpakketten ontwikkeld. Deze eisen zijn vastgelegd in het kwaliteitsmanagementsysteem Certex®, dat geldt als de benchmark binnen de zorg. Dit ISO9001-schema is aangevuld met specifieke eisen voor textielservice (lees hier meer over het Certex schema). Certex® betreft kwaliteitsrichtlijnen en microbiologische eisen ten behoeve van het borgen van een adequate hygiëne. Het voldoen aan kwaliteits- en hygiëne-eisen borgt de veiligheid van het gebruik van textiel ter bescherming van de medewerker en de patiënt/gebruiker. Voor klanten een hele zorg minder!

Onafhankelijke deskundige toetsing
Het onafhankelijke College van Deskundigen Certex® borgt de inhoud van het schema. Het College van Deskundigen adviseert het bestuur van de Federatie Textielbeheer Nederland (eigenaar) alsmede TÜV Nederland, die de kwaliteitsaudits uitvoert en de certificaten uitgeeft. Het College bestaat uit vertegenwoordigers van diverse organisaties en brengt deskundigheid in: een arts-microbioloog, een facilitair manager van een ziekenhuis, een voorzitter van een patiëntenvereniging en een onafhankelijk consultant uit de horecasector. In het College hebben verder ook enkele deskundigen uit de textielservicesector zelf zitting. Door een zorgvuldige toetsing van de werkwijze en procedures leveren deze deskundigen een belangrijke bijdrage aan de veilige inzet van hygiënisch schoon textiel in het belang van patiënten, gasten en medewerkers. Dit is ook waar het corona betreft een effectief instrument gebleken.

Vanzelfsprekend Certex gecertificeerd
Bij onze familiebedrijven speelt kwaliteit een zeer belangrijke rol. Newasco voert al sinds jaar en dag het CERTEX en RABC certificaat. Elk jaar rollen wij Cum Laude door de externe controles van TüV Nederland heen. Wij zijn er trots op dat wij in deze pandemie een bijdrage mogen en kunnen leveren aan de zorg, zodat zij kunnen blijven functioneren en presteren.